Resipi asal dari mak yong myresipi
Bahan 2 (5 org):
- 4C beras basmathi
- 5C air
- 2 Kiub ayam (sy tak letak pn)
- 2 helai daun pandan
- Pewarna merah, Kuning, dan Hijau
Bahan Tumis
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 bj bawang besar
- 2s/b minyak masak
- 2 s/b minyak sapi
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 bj bunga pelaga
Bahan Hias
- bawang goreng
- Kismis
- Biji Gajus (sy tambah yg ni)
- Sayur campuran (sy. tambah yg ni)
Cara memasak:
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit
- Hiris nipis - nipis dan manyangsemua jenis bawang
- Panaskan minyak, dan tumis bahan tumis sehingga bau wangi
- Masukkan beras dan gaul rata5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan
- masaklah nasi hingga masak
- bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merha & hijau ditempat berasingan.Bila dah masak, gembur - gemburkan nasi tu
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus, kismis jika suka
No comments:
Post a Comment